кадър: Фейсбук/ Днес глобалната общност се сблъсква с множество сложни предизвикателства:

...
кадър: Фейсбук/ Днес глобалната общност се сблъсква с множество сложни предизвикателства:
Коментари Харесай

Президентът Радев с видео послание към ООН: Повече от всякога светът се нуждае от колективна мъдрост

кадър: Фейсбук/ 

Днес световната общественост се сблъсква с голям брой комплицирани провокации: спорове, климатични промени, растящи неравенства и напоследък – световна пандемия. Повече от всеки път светът се нуждае от групова мъдрост и визионерско водачество. Това декларира президентът Румен Радев в свое видео одобрение от името на българския народ към генералния секретар Антонио Гутериш по случай 65-ата годишнина от присъединението на България към на Организацията на обединените народи.

„ На 14 декември 1955 година Общото заседание на Организация на обединените нации одобри знакова резолюция, която даде опция на България и петнадесет други страни да заемат полагащото им се място във възродената общественост на нациите “, декларира президентът. По думите му това е специфична годишнина както за България, по този начин и за Организация на обединените нации.

В своето послание Румен Радев дефинира присъединението на България към Организация на обединените нации като закономерно, само че нелесно решение. „ В разгара на Студената война мощни геополитически съображения стояха на пътя на най-голямото към оня миг разширение на набиращата мощ световна организация. Това разширение нямаше да се случи без упоритостта на Общото заседание на Организация на обединените нации и визионерството на държавници като Нобеловия лауреат за мир Лестър Пиърсън, който насочи смелия апел за допускане на нови страни членки в Обединените народи на основата на универсалността “, показва още българският президент.

Румен Радев акцентира, че въпреки светът през днешния ден да е доста по-различно място от това, което е представлявал през 1955 година, той е изпълнен с не по-малко провокации. В приветствието си българският държавен глава удостоверява уговорката на страната ни към безконечните и универсални цели и правила, заложени в Устава на Организацията на обединените народи и показва своята поддръжка към управлението на генералния секретар Антонио Гутериш в укрепването на системата за многостранна дипломация.

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР